pondělí 29. dubna 2019

Kurz vaření italské kuchyně pro děti - SNADNÉ RECEPTY

Před nedávnem jsem měla díky spolupráci s Hami, možnost účastnit se kurzu vaření pro děti. V hlavní roli byly jejich italské novinky a se všemi recepty nám pomáhala přímo italská kuchařka. Recepty jsou opravdu velice snadné a zároveň chutné (Kuba už testuje), takže se s vámi o ně ráda podělím, ať máte nějakou inspiraci, co třeba pro vaše drobečky uvařit dobrého.



Všichni jsme se sešli v holešovické škole vaření Ola Kala (ty prostory tam jsou úplně kouzelné) a čekalo nás vaření 4 chodového menu. Všechny recepty jsou neskutečně snadné, rychlé a zvládne je opravdu každý.


Nová řada BIO produktů pro kojence a malé děti má název Viaggio (cesta) a je to takový symbol putování po různých oblastech Itálie, ve kterých Hami vybíralo ty nejkvalitnější suroviny pro výrobky pro děti do 3 let. Všechny produkty jsou z BIO surovin v kojenecké kvalitě (to není to samé jako "pouhá" BIO kvalita, která podléhá jen méně přísným normám, než  jaké mají potraviny určené pro děti do 3 let věku) a jsou vhodné pro děti od ukončeného 6. měsíce věku.

Na obalu každého z produktů najdete i vyznačené, ze kterého regionu Itálie daná surovina pochází, což mi přijde jako moc pěkný detail. Tato řada obsahuje celkem 5 produktů a najdete mezi nimi těstoviny ve tvaru písmenek nebo kachniček, rýžovou a krupicovou nemléčnou kaši a špaldové sušenky. A právě tyto produkty inspirovaly recepty, které najdete níže. 

Recepty jsou vhodné pro děti od 1 roku věku, pokrm přizpůsobte dle svých zkušeností s dětmi (pozor např. na celé kusy oříšků kvůli riziku vdechnutí). 


MRKVOVÁ POLÉVKA


Jak na to?

V kojenecké vodě (250 ml) uvaříme do měkka očištěné 2-3 mrkve. Mrkev z vývaru vyndáme a ten trochu zahustíme (2 lžíce) nemléčnou krupicovou kaší. Kaše by se již neměla dále vařit, aby se nesnižovalo množství přítomných vitamínů, proto ji přidáváme až je vývar mírně chladnější. Mrkve pak vrátíme zpět a vše rozmixujeme do hladka. Můžete přidat i trochu čerstvé bazalky a zakápnout kvalitním olivovým olejem. Pro větší děti můžete přidat klidně i trochu strouhaného parmezánu (ale hlídejte jeho množství kvůli soli).




LETTERINE AL POMODORO (RAJČATOVÁ OMÁČKA S TĚSTOVINAMI)


Jak na to?

V hrnci podle návodu uvařte v kojenecké vodě „písmenkové“ těstoviny (zhruba 6 minut). Množství volte podle počtu porcí (já na jednu porci dávám zhruba hrst těstovin). Na pánvi nechte prohřát cca 4 lžíce rajčatového pyré (bez přidané soli, ideálně balené ve skle nebo případně v tetrapacku) a hotové těstoviny do něj zamíchejte. Přidejte trochu bazalky, lžičku olivového oleje a pro starší děti opět můžete přidat trochu strouhaného parmezánu.





PAPERELLE AL PESTO

Jak na to?
V hrnci uvařte podle návodu v kojenecké vody „kachničkové“ těstoviny. Do mixéru si připravte zhruba 15 lístků bazalky, dvě polévkové lžíce ricotty, lžíci piniových oříšků, trochu olivového oleje a dvě lžíce horké kojenecké vody. Vše rozmixujte a do hotového pesta přimíchejte uvařené těstoviny. Větším dětem můžete přidat i parmezán.



* pokud jste mixované piniové oříšky ještě nezkoušeli (a nejste si tak jisti, zda na ně vaše dítě nemá alergii, pak je raději vynechejte)


RÝŽOVÁ "PANNA COTTA" S JAHODAMI

Jak na to?

Do hrnce nalijeme 150 ml mléka a přidáme do něj omytý vanilkový lusk, z kterého jsme nožem vyškrábli dřeň (a přidali ji také do mléka). Tuto směs necháme odstát zhruba 20 minut, aby se do mléka uvolnila vanilková chuť (sporák mějte zapnutý jen na nízký stupeň, mléko se nesmí vařit). Poté přidáme 3 lžíce nemléčné rýžové kaše a promícháme. A teď máte dvě možnosti - buď už tuto směs nalít do připravených misek a ozdobit jahodami a špaldovými sušenkami a nebo do ní přidat ještě jahodové pyré. To připravíme tak, že si v mixéru rozmixujeme jahody s kapkou šťávy z citronu.



Tak jak se vám recepty líbí? Můžete je v pohodě ochutnat i vy, stačí si je jen trochu dochutit třeba zrovna parmezánem nebo trochou soli, kterou u malých dětí vynecháte.



4 komentáře:

  1. Tak to vyzerá lahodne. Niekedy skúsim recepty :) Ďakujem za tip :)

    NOHAVICE VOLAJÚCE PO ORIENTE !!!

    OdpovědětVymazat
  2. tak z tohoto sa naozaj teším :) taliansku kuchyňu milujem a som rada, že sa na trhu nájde aj niečo pre miminka

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsi mě zklamala, že jsi můj původní koment nezveřejnila, jak je to sponzoring, tak jen pěkné komenty, že? Jsi nedůvěryhodná a budu toto zjištění šířit dál!

    OdpovědětVymazat
  4. Hana Koubová: opravdu nechápu hned to útočení a nařčení z nedůvěryhodnosti. Žádný jiný komentář od vás ve složce ke schválení nemám, tak nechápu váš výkřik do tmy. Napište ho klidně znovu, já s tím žádný problém nemám, ale vyprošuji si takové zbytečné útoky, když jsem nic špatného neudělala a vy mě tu urážíte takovými výroky!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! Blogger mi bohužel technicky neumožňuje odpovídat na komentáře jednotlivě, proto odpovídám vždy hromadně. Pokud se stane, že vám na váš dotaz neodpovím, kontaktujte mne prosím mailem, děkuji :)