úterý 5. prosince 2017

Lifestylové okénko | vánoční přípravy, nové dekorace, bezlepkové cukroví

Po nějaké době vás zdravím u nového lifestylového okénka :) Přiznávám, že na tohle předvánoční období se vždycky těším a je spousta věcí, kterými si ho zpříjemňuju a co mě těší. Tak snad na vás taky trochu dýchne taková ta příjemná atmosféra a něčím vás třeba inspiruju, jako to ráda dělávám :)


Nádherným novým doplňkem na mém nočním stolku je tahle betonová podložka z dílny českého Der Beton. Je to nejen pěkný designový doplněk, ale i praktická věc na odkládání drobných věcí, jako jsou třeba šperky, hodinky, vůně a jiné maličkosti, které máte rády po ruce. Prodává se v různých barevných variacích a myslím, že by to pro někoho mohl být i tip na vánoční dárek.


Kolíčky s čísly na DIY adventní kalendář jsem si dovezla z Depotu v Drážďanech,



Letos to s vánoční výzdobou kvůli stěhování vážně nehrotím. Máme zatím jen pár drobných dekorací a spíš jsem pokoupila nějaké ozdoby na balení vánočních dárků :) Tohle všechno je z Nanu Nana.


Aktuálně rozečtená novinka Selfies od Jussi Adler Olsena. Užívám si každou chvíli, kdy mám ještě čas číst, protože bůhví, kdy se k tomu pak zase dostanu :)


Vánoční drinky z Costa coffee jsou taková každoroční klasika. Bez pana perníčka by to prostě nešlo!



Nové doplňky do nové koupelny :) Aneb když člověk nechce příliš utrácet za takové ty "dyzajnovky", co ho třeba po čase omrzí, tak je super mrknout třeba do Jysku, kde mívají často zajímavé kousky za pár korun.


Něco málo z poslední návštěvy Primarku. Difuzér se mi líbil i po vzhledové stránce a voněl mi, tak doufám, že i v místnosti vydrží chvíli vonět. A po Vánocích vonící svíčku v tomhle krásném balení jsem tam prostě nemohla nechat, to by byl hřích!


A když už jsme u těch tipů z Německa, mám tu nějaké mňamky pro celiaky. Škoda, že Schar u nás nemá takový sortiment jako u sousedů, protože bezlepkové perníčky nebo croissanty jsem u nás prostě ještě nepotkala!




Při návštěvě Drážďan nikdy nevynecháme oběd ve Vapianu. Chutná mi tam prostě víc než v tom pražském. Nevím proč, ale i když si dám úplně to samé jídlo tam a tady, je to jak nebe a dudy. 


A nějaké to home decor inspo z Depotu (ten najdete v Drážďanech na té hlavní nákupní třídě, kousek od Primarku)





No jo, nesmí chybět ani něco z našich víkendových snídaní :) 


Pohankové palačinky měly velký úspěch a chutnaly výborně. O rychlé přípravě ani nemluvím :)


Bezlepkové perníčky


Spoustu z vás zaujalo, že jsem pekla bezlepkové verze perníčků i lineckého cukroví a chtěly jste recepty. Nejsem teda žádná food blogerka a letos jsem měla bezlepkovou premiéru, ale jelikož jsem s výsledkem a chutí spokojená (a chválila i rodina), tak jsem se rozhodla recepty sdílet i s vámi :) Na bezlepkové perníčky existuje tuna receptů a já nakonec vybrala ten z pohankové mouky. V receptu psali, že je možné pohankovou mouku namixovat i s Jizerkou v poměru 50:50.




Na těsto na perníčky budete potřebovat:


700 g pohankové mouky
300 g třtinového cukru
200 g medu
3 vejce
perníkové koření (sypu od oka)
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky citronové kúry

kakao (pro tmavší barvu parníčků, dávám taky od oka)

Smíchala jsem všechny sypké suroviny a pak přidala vajíčka a med. Nejdřív jsem si říkala, že budu mít spíš drobenku, než hladké těsto a jelikož doma nemám žádný robot na zadělávání těsta, byla to vážně fuška :) Pak jsem ale přidala maličko vody a těsto se hned spojilo a šlo zadělat okamžitě. Takže jestli nemáte robotického pomocníka, tak doporučuji to samé. Pak jsem těsto dala do fólie a nechala v lednici 24h odležet. A dál už to asi znáte - rozválet, vykrájet a šoupnout do trouby :)


Bezlepkové linecké

Moje úplná premiéra s lineckým a navíc ještě bezlepkovým. Dělala jsem tedy menší várku, abych vyzkoušela, jestli bude vůbec k jídlu :) A musím říct, že jsem vážně mile překvapená. Těsto je neuvěřitelně lehké, křehké a vážně moc dobré. A to jsem spíš perníčková holka, takže to je co říct!


Na těsto budete potřebovat:

150 g másla
120 g moučkového cukru
250 g bezlepkové mouky (použila jsem Jizerku)
70 g mletých mandlí
1 vejce
2 lžičky vanilkového cukru
marmeládu na slepování a moučkový cukr na poprášení

Máslo a oba cukry utřete šlehačem do pěny a pak přidejte vejce a ještě tak 2 minutky šlehejte. Postupně do této směsi zapracujte namleté mandle a mouku. Těsto je poměrně měkké a skoro až takové řídké, takže ho po zpracování dejte do fólie a minimálně na hodinu do lednice. Já pak těsto rozdělila na menší části a vždycky rozválela jen kousek a zbytek nechala v lednici, aby těsto nebylo moc měkké a nelepilo se. Osvědčilo se mi ho vyválet přes potravinovou fólii, protože tak se úplně vyhnete tomu, aby se lepilo na váleček a vy jste musely pořád přisypávat další mouku :) 

Bohužel jsem nestihla nafotit výsledek, s tím asi počkám na lepší světlo a pak vám to ukážu třeba na instagramu :)


Po vychladnutí jsem pak kolečka slepovala k sobě borůvkovou marmeládou. Je výborná a není to žádná tekutá břečka, která by z cukroví vytékala, takže vřele doporučuji.


Jak si užíváte předvánoční období vy? Máte napečeno, nakoupené dárky a těšíte se na Ježíška? Co vám teď dělá velkou radost a na co se už těšíte? :)

15 komentářů:

  1. Dakujem za bezlepkove recepty. Vianocne pecenie sa u nas doma kona az 21.12. Dnes sa chystam vytiahnut vianocnu vyzdobu a to je vsetko z mojich priprav 😊

    OdpovědětVymazat
  2. Upečené mám jen perníčky a ty se z větší části stihly zhltnout, takže napeču další, pak mám ještě udělaná těsta, takže u nás doma už to taky pomalu začíná vonět cukrovím:-) Na úklid čas zatím není a přiznám se, že ani chuť, ale snad se přemůžu:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Cukroví se ti moc povedlo, mě to teprve čeká a jsem fakt ráda, že poblíž nemáme obchod Nanu Nana, stačí Pepco, tma vždycky utratím půl výplaty :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem s mámou taky pekla perníčky, protože ty jsou u nás nejoblíbenější :-) pečeme 2-3 dávky po 400g, mícháme pohankovou a žitnou (ta trochu lepku obsahuje) a podle mě jsou lepší než jen z jednoho druhu ;) jinak ještě tedy dáváme do těsta asi 80g másla :-) ten betonový tác je super, zkusím si sama podobný vyrobit, protože ta cena je tedy hodně vysoká...

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek, Rendy :) na kafíčko z Costy jsi mě teď úplně nalákala.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  6. Skalinky: ty jo, tak to jste dobrý, že to zvládáte takhle těsně před Vánoci :) Já bych to chtěla všechno stihnout do konce týdne, abych pak měla klid :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No keby sme piekli skor tak sa to do Vianoc vsetko poje a aj tak by sme tesne pred Vianocami museli piect znovu. Aspon tolko nepriberieme a nelezie nam vianocne pecivo aj usami 😉

      Vymazat
  7. Z práce chodím tak utahaná, že budu ráda, že stačím uklidit byt:-) Ale asi napeču s dcerou linecké, tam se můžou děti dost zapojit a dají se i zdobit, protože perníčky nemám vůbec ráda.
    scruffy@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Rendy,
    tento druh článků patří k mým nejoblíbenějším a musím říct, že teď se ti opravdu moc povedl! Já si předvánoční období moc užívám, protože patří k mým nejoblíbenějším. Dárky už mám nakoupené, takže teď si užívám vánočních trhů a celkově té atmosféry kolem :)

    Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Já dělala také z pohankové mouky perníčky. Jen jsem našla blbý recept a jsou málo sladké, doufám, že to poleva zachrání. :D
    Jinak super lifestylové okénko, tyto články mám moc ráda.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  10. Rendy, fakt mě mrzí, že jsi vzala spolupráci s Der Beton. Obecně nechápu, že lidé si ještě kupují pravé kožešiny, ale tak na těle aspoň zahřejí, ale smrt zvířete kvůli tomu, aby si tam dal někdo šperky? No takhle si vánoční atmosféru nepředstavuju, chtělo by to přidat špetku úcty ke zvířatům a přírodě celkově.

    OdpovědětVymazat
  11. Pekny clanek, az se vymarodim, tak snad na peceni taky dojde ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Rendy, jaký je prosím ten odstín toho červeného laku od Chanelu? Moc děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Nikola Adamova: to mě mrzí, že to takhle bereš, ale já se neprofiluju jako vegan a to samé můžeš napsat pod jakoukoliv fotku, kde jím třeba maso nebo piju mléko. Nic jiného koženého ani kožešinového doma nemám a vážně nevím, jak úcta ke zvířatům atd. souvisí s vánoční atmosférou? To mi přijde jako maličko mimo mísu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! Blogger mi bohužel technicky neumožňuje odpovídat na komentáře jednotlivě, proto odpovídám vždy hromadně. Pokud se stane, že vám na váš dotaz neodpovím, kontaktujte mne prosím mailem, děkuji :)