neděle 15. října 2017

Lifestylové okénko - tipy na bezlepkové potraviny

V minulém lifestylovém okénku jsem vám slíbila, že bych vám chtěla ukázat a dát tipy na různé bezlepkové potraviny, které používám. Ne všichni to možná víte, ale letos na jaře mi byla celiakie diagnostikovaná a od té doby neustále řeším, co jíst můžu a co raději ne. To, jak jsem se k tomu dostala by bylo asi na delší téma a nevím, jestli by to někoho vůbec zajímalo, protože jsem diagnózu zjistila díky čínské medicíně a ta západní to jen dalšími testy potvrdila. To ale asi není tak důležité a zajímavé, ale pro mě osobně je vždycky skvělé najít inspiraci na nové potraviny nebo bezlepkové recepty. A podle vašich reakcí na Instagramu se zdá, že poměrně dost z vás řeší to samé a myslím, že by vás tak dnešní článek mohl potěšit a třeba i inspirovat.

Pár let zpátky to celiaci neměli asi úplně jednoduché a výběr potravin v běžných řetězcích nebyl tak široký. Teď se mi zdá, že se toho dá sehnat poměrně dost, nicméně i tak se nespoléhám jen na nabídku běžných obchodů. Díky firmě PROBIO, která si všimla, že bezlepkovou stravu řeším, jsem objevila i jejich eshop, kde mají vyloženě celou bezlepkovou sekci. A nestačila jsem se divit, co všechno nabízejí. Člověk si často ani neuvědomí, kde všude se lepek může skrývat a i když díkybohu nemám tu nejhorší možnou formu intolerance, tak se stejně maximálně snažím se mu vyhýbat.

Mám pro vás takovou menší inspiraci na bezlepkové a několik "normálních" ale zdravých potravin. Ty vyloženě bezlepkové najdete označené zkratkou (BL) a abyste jednotlivé věci nemusely složitě hledat, máte na každou odkaz pod fotkami.

Sledujte určitě i Instagram PROBIO ZDE nebo jejich Facebook ZDE. Najdete tam inspiraci v podobě receptů i různé soutěže i jejich produkty.



Mouky jsou v bezlepkové stravě velké téma. Dokud jsem to nemusela řešit, ani jsem netušila, kolik různých druhů vlastně existuje! A když se podíváte na nabídku, tak zjistíte, že jich je tolik, že skoro ani netušíte, z čeho všeho je možné mouku udělat :) Doteď jsem měla zkušenost jen s kukuřičnou a rýžovou moukou, ale začínám experimentovat i s dalšími druhy. Zejména před Vánoci budu asi dost zkoušet, jak se která chová, protože si nechci odepřít tradiční perníčky a chci najít nějaký vhodný bezlepkový recept (jestli máte nějaké tipy, sem s nimi). Každá mouka má své využití, tak jen ve zkratce níže několik tipů, na co se dá používat:

Čiroková mouka - obalování, pečení sušenek a moučníků, zahušťování masových a zeleninových pokrmů

Kukuřičná mouka - příprava slaných i sladkých kaší, mexické placky nebo tortilly, příměs při pečení pečiva

Mouka z červené čočky - pečení sušenek, příprava lívanců a mufinů, zahušťování masových a zeleninových pokrmů

Pohanková mouka - vhodná na přípravu moučníků (ve Francii se z ní dělají třeba tradiční crepes nebo galettes), zahušťování omáček nebo polévek.

Cizrnová mouka - má ořechovou příchuť a je skvělá náhrada běžné pšeničné mouky.

Rýžová mouka - příprava kaší, zahušťování omáček nebo polévek nebo je možné ji přidat do bezlepkových směsí na pečení pečiva.





Palačinky k snídani jsou klasika, ale když není čas si umíchat těsto, je super mít doma už hotovou směs. To samé třeba když pečete, existují bezlepkové prášky do pečiva i cukry. Jsem docela zvědavá i na panna cottu, protože kdysi jsem nějakou doma zkoušela (od jiné značky a v normální verzi) a byla docela dobrá.






Přepuštěné máslo nebo-li Ghí mi právě neuvěřitelně moc doporučila moje doktorka čínské medicíny. Obsahuje 99% máselného tuku (klasické máslo jen 82%). Kromě toho, že je Ghí zdravější, má i vyšší kouřový bod a oproti klasickému máslu se nepřipaluje tak rychle. Ghí podporuje trávení, upravuje hladinu cholesterolu v krvi a má údajně i hojivé účinky. Používá se jako klasické máslo a má lehce oříškovou chuť.


Pudinkem někdy nahrazuji mouku při pečení různých moučníků. Nacházím ho často v různých bezlepkových receptech a moje tchýně z něj třeba peče úplně senzační buchtu, o které by nikdo neřekl, že je bezlepková :) 





Kukuřičná strouhanka byla jednou z prvních bezlepkových potravin, kterou jsem objevila. Už jsem jí použila na obalení řízků i smaženého sýra a dopadlo to úplně v pohodě :) Polentu mám doma na dny, kdy chci udělat rychle nějakou přílohu a nic dalšího v lednici třeba není.





Na začátku jsem se bála, že se budu muset vzdát svých milovaných těstovin, ale naštěstí existuje prakticky už za každý typ nějaká bezlepková náhrada. A mám pocit, že mi chutnají i víc, než ty klasické :) Jen kdyby i v restauracích pochopili, že si je celiaci taky rádi dopřávají a nabídka míst, kde vám udělají i bezlepkovou verzi, byla trochu širší. Pizza Nuova u Palladia to kdyžtak ale jistí a mají je tam výborné!





Ovesné kaše si ráda dávám k snídani a jsem ráda, že i ty se dají sehnat v bezlepkové verzi.






Taky milujete chleba namazaný máslem, marmeládou a k tomu kakao? Vždycky mám pocit, že mi je znovu 8 let a sedím u babičky v kuchyni,kde na stole leží talíř plný namazaný chlebů. Marmelády jsou pro mě taková sváteční záležitost, dávám si je jen někdy, ale je to pro mě pokaždé neuvěřitelná nostalgie a návrat do dětství :)





Jedna malá chuťovka v podobě výborné pomazánky. Na tomhle si zase ujíždí manžel a za sebe doporučuje :)


produkt: pomazánka s bazalkou (BL)



Špaldové tyčinky pro celiaky sice nejsou, ale třeba můj manžel má podobné chuťovky rád třeba s nějakým dipem nebo humusem. A je to taková lepší a zdravější ňamka, než si otevřít třeba balíček chipsů :)





Sekaná rajčata jsou taková klasika, ty vám asi představovat nijak nemusím :) Jen pro vaší inspiraci, jak moc je sortiment Probia široký.






Těch tipů mám pro vás určitě více (někdy můžu udělat třeba i bezlaktózové, kdyby vás to zajímalo). Doufám, že to pro někoho bylo třeba zajímavé, protože si myslím, že bezlepkovou dietu dodržují i lidé, co to vyloženě nemusejí dělat ze zdravotních důvodů. A jak stále říkám, inspirace není nikdy dost a budu moc ráda, když mi dáte i svoje tipy na potraviny, které se vám třeba osvědčily, recepty, které používáte nebo klidně i místa, kde nakupujete :)


*

13 komentářů:

  1. Ahoj Rendy, jen se chci zeptat, byla ti diagnostikována celiakie nebo alergie na lepek? Jsou to dvě odlišné věci a v článku uvádíš prvně celiakii a poté, že nemáš intoleranci nejhorší, což mě trošku zarazilo a mohlo by to někoho zmást. Jinak bezlepek sice nejsem, ale ráda zkouším nové věci a eshop určitě orknu, takže děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Rendy, děkuji za to. co pro nás tvoříš :-) Na perníčky a rohlíčky jsem loni na vánoce zkoušela mouku od Doves Farm -chlebová směs tmavá. Možná Je znáš. Na jejich webovkách je i plno receptů. Mouky nemají drahé, mají je běžně v Kauflandu. Do Prahy to mám trochu z ruky, ale viděla jsem je tam v Globusu a v Tescu. Jinak v Kauflandu prodávají i kukuřičné špagety a ostatní těstoviny za "lidovější" ceny. I když já mám ráda rýži, takže u mě z těstovin vedou spíše široké rýžové nudle. Na eshop mrknu a další bezlepkové a ostatní bez... tipy uvítám.

    OdpovědětVymazat
  3. Mamka měla už pěkných pár let zpátky podezření na celiakii a naprosto souhlasím, ten výběr byl nulovej. Nějaká mouka na domácí chleba se sice sehnat dala, ale stálo to mraky peněz a co si člověk neudělal doma sám, to neměl. K tomu zdlouhavý čtení etiket, jestli se to může... Dneska je to o dost snazší, i když samozřejmě pořád velký omezení, každopádně super, že sis s tím tak poradila a poradíš i ostatním :) Kdyby ses někdy ocitla v Brně, můžu doporučit Vegalité, vždycky mě překvapí, že dokážou vykouzlit bezlepkový jídla na celej týden a nejsou to pořád jen brambory se zeleninou, ale rozmanitý a zajímavý jídla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já sice bezlepkovou dietu nemám a neumím si to ani představit, ale co musím říct je, že se snažím a dávám si pozor co jím. V obchodě se snažím číst složení a ne že bych vyloženě vyhledávala bezlepkové potraviny, ale občas mi přijdou svým složením daleko lepší a tělu prospěšnější, takže je též kupuji. Děkuji tudíž za tipy :) A určitě udělej i bezlaktózní tipy, to už je totiž můj případ, nesmím laktózu. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Anna Odehnalová: díky za poznámku, mám diagnostikovanou celiakii a ne alergii :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kamarádka peče perníčky ze špaldovky a jsou prý téměř stejné jako z běžné mouky. Já zkoušela z žitný, chuťově super, ale křehkost jim jaksi chyběla... žitná je hold hutná moc.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek, děkuju za inspiraci! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Kate P.:
    Špaldová mouka je ale pšenice, tzn. s lepkem. A žitná také není bezlepková. To jen pro upřesnění.
    Bezlepková mouka je rýžová, kukuřičná, čiroková, pohanková, ... (žito, pšenice vč. špaldy a semoliny, ječmen ne)

    OdpovědětVymazat
  9. Supr tipy, díky! Jen pozor na ten agávový sirup, to moc zdravá alternativa není - viz třeba info od výživové potadkyně Margit Slimákové:
    https://www.margit.cz/agave-sirup-omylem-zdrave-vyzivy/

    OdpovědětVymazat
  10. Já intoleranci na lepek nemám ale i tak se snažím jeho množství snížit nebo obyčejnou mouku nahradit kvalitnější špaldovou. Z čirokové mouky jsem měla palačinky, mohu říct že to bylo zajímavé. Na oslazení používám datlový nebo javorový sirup. Mě baví objevovat i jiné méně známé potraviny než vídáme běžně v supermarketech.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, vloni na jaře mi také diagnostikovali celiakii. Po dlouhém roce bolestí břicha skoro po každém jídle, mě zastupující obvodní poslal na krev. Potom následovalo několik vyšetření střev. Byl to docela šok. Teď už je to rok, stále bojuji hlavně s tím, kde nakupovat, abych nejedla pořád to samé. Nakupuji hodně na internetu, je tam podle mě větší výběr než v kamenných obchodech, které mám ve městě.

    OdpovědětVymazat
  12. Mám intoleranci na lepek a vím to teprve 14 dnů, ale už se vůbec neobávám, když čtu takové skvělé články jako je ten tvůj. Díky!

    OdpovědětVymazat
  13. Můžu poprosit o ten recept tchýně?
    Mám syna s autismem u kterého zkouším bezlepkovou dietu.
    Díky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! Blogger mi bohužel technicky neumožňuje odpovídat na komentáře jednotlivě, proto odpovídám vždy hromadně. Pokud se stane, že vám na váš dotaz neodpovím, kontaktujte mne prosím mailem, děkuji :)